Sevärdheter i RomRom erbjuder många sevärdheter

Detta är bara några av de många sevärdheterna som finns i rom

Oavsett om det handlar om historia eller religion eller konst finns det något för allas intressen när det gäller sevärdheter i Rom. Rom fångar i sina otroliga historiska sevärdheter livsstilen i forna tider som ingen annan stad i världen. Konstälskare kommer också att hitta mycket att beundra i stadens fantastiska gallerier. Självklart är Vatikanstaten en av de mest spektakulära sevärdheter, en unik stad inom en stad som har stort inflytande över en stor del av världens befolkning.

Forum Romanum (The Roman Forum)

Forum Romanum, själva livsnerven i antikens Rom och navet i hela det romerska imperiet, är kanske den av alla Roms sevärdheter som varje besökare bara måste se. Till och med den med litet eller inget särskilt intresse i historia kommer att fascineras av dessa omfattande ruiner som ger oss en bild av ett samhälle som fanns för 2 700 år sedan. En promenad runt denna speciella plats gör att du får uppleva en levande tidslinje motsvarande Roms gamla historia eftersom ruinerna daterar sig från olika tidsepoker. En av platsens mest imponerande inslag är Temple of Saturn som kännetecknas av åtta enorma kolumner som fortsätter att stå rak över Rom fast att dem byggdes för så länge sedan som året 42 f.Kr. Det €10 inträdet till Forum inkluderar även inträde till Palatine Hill – de antika ruinerna av ett slott 40m ovanför Forum – samt till Colosseum.

Colosseum

Beläget i närheten av Forum Romanum i öster är Colosseum en av Roms sevärdheter som nästan vem som helst i världen kan känna igen. Dessutom är det en av det romerska imperiets största framgångar inom arkitektur och ingenjörskonst. Det har faktiskt framröstats av en färsk internationell opinionsundersökning på internet till en av de nya sju underverk i världen. Kliv in i denna arena med dess 50 000 platser och det kommer omedelbart framkallas bilder av episka gladiatorspel. Colosseum kommer också kännas igen från välkända biofilmer som ”Roman Holiday”, ”Way Of The Dragon” och den senaste fullträffen ”Gladiator” i vilket det finns en otrolig digital reproduktion av hur arenan skulle ha sett ut under dess storhetstid.

Vatikanstaten

Belägen mitt i hjärtat av Rom är Vatikanstaten en mycket speciell och helig plats trots sin ringa storlek. Vatikanen är världens minsta land med en yta på bara 110 hektar och den har världens lägsta befolkning med bara 800 personer. Trots det är Vatikanen hem till påven och högkvarter för den romersk-katolska kyrkan – som har mer än 1,1 miljarder anhängare. Vid sitt centrum är St Peterskyrkan som är världens största kyrka. Kyrkans kupol – som du kan stiga in i mot betalning av en extra avgift – står stolt över de flesta andra byggnader inom synhåll. Den magnifika kyrkan själv och den enorma esplanaden på St Peters Torg utanför erbjuder gratis inträde. Medan du befinner dig på torget, försök att hitta den utsiktsplats från vilken den dubbla pelargången av stenkolumner smälter in i en enda rad.

Sixtinska Kapellet (The Sistine Chapel)

Sixtinska Kapellets tak är utan tvekan världens mest berömda mosaik och kanske den mest ikonisk av alla Roms sevärdheter. Stig in och sträck på nacken för att kunna förundras av målarmästare Michelangelos fantastiska skildringar av bibliska scener. Själva kapellet uppfyller förstås en mycket viktig funktion för kyrkan – det är här ärkebiskopar samlas för att välja en ny påve. Du kan komma in i Sixtinska Kapellet genom Vatikanmuseerna till vilka inträde kostar €15 per person. Medan du är där, glöm inte att avsätta tid till att beundra de hundratals ovärderliga konstverk som visas där. Boka i förväg online för att undvika köerna och observera at museerna är stängda på 15 heliga dagar varje år.

Fontana di Trevi (The Trevi Fountain)

Roms vackraste sevärdhet är den fantastiska barock fontän på Trevi Torg. Trots sin belägenhet i hjärtat av centrala Rom kommer faktiskt vattnet för denna fontän från Salone Springs 20 km bort. Fontänen servas av en akvedukt som byggdes av romarna för så länge sedan som 42 f.Kr. och som fortsätter att leverera vatten till alla fontäner i den historiska stadskärnan. I centrum för denna stora fontän, som installerades i 1762, finns en fantastisk samling skulpturer föreställande havets gud Neptunus med sin vagn och hästar. Det anses vara god tur att kasta ett mynt över axeln i vattnet för att visa att det är ödesbestämt att du ska återvända till den italienska huvudstaden någon gång!